Omvårdnad av accessoarer


Accessoarer, Bra tips / fredag, december 4th, 2015

Din smycken och olika accessoarer håller inte för evigt: men med lite omvårdnad kan man få dem att hålla lite längre och se snygga ut hela tiden. 

shutterstock_155461667

 

Smycken

 

Smycken av silver och guld kan du rengöra hemma. Koka upp vatten och lägga en bit aluminiumfolie i en kastrull eller karott. Häll ned vattnet och häll ned 1-2 teskedar bakpulver per liter vatten. Lägg i silversmyckena i vattnet. Se till att smyckena är helt täckta och har kontakt med folien. Vänta några minuter och se smutsen försvinna. Skölj smyckena i vatten och putsa med en microfiberduk.

 

Guld kan man rengöra med vatten och diskmedel. Är det guld med ädelstenar ska man inte lägga dem i blöt eftersom infattningen för ringen kan ta in vatten och lösas upp.

 

Andra accessoarer

 

En annan accessoar är telefonen. Denna tar man som bäst hand om genom att ha ett skyddande skal på baksidan och plastfilm på framsidan. Var också försiktig runt vatten.

 

Har du plastsmycken kan du tvätta dem på samma sätt som med guldsmycken. Färgen på plasten kan dock vara av sämre kvalité så var försiktig med hur hårt du gnuggar. Vet du att det är plasten i sig som är färgad, kan du till och med köra dem i diskmaskinen då och då.

 

Lädersmycken behandlas med läderfett eller samma puts som man använder till skor. Om lädret även har silver eller andra material får man vara försiktig när man behandlar och styrka bort allt fett som hamnar fel.